Matcha Brownie 0
Matcha Brownie

Match Brownie - przepis warty grzechu!
Jeśli chcecie być fajni, upieczcie matchabrownie!

Matcha Brownie to wyjątkowa i pyszna wariacja na temat klasycznego deseru. Jasnozielony kolor i smak matchy (sproszkowanej zielonej herbaty) dodaje wyrafinowanego akcentu bogatej, puszystej konsystencji tradycyjnych ciasteczek. Matcha to wysokiej jakości sproszkowana zielona herbata, od wieków używana w japońskich ceremoniach herbacianych. Jej wyrazisty smak pochodzi ze świeżych, młodych liści rośliny Camellia sinensis, które są uprawiane w cieniu, aby zwiększyć zawartość chlorofilu i smaku.

Matcha ma złożony profil smakowy, z nutami trawy i orzechowości, które są zrównoważone przez słodką, roślinną jakość. Ten smak idealnie łączy się z czekoladowym bogactwem brownie, tworząc zachwycające i harmonijne doznania smakowe. Oprócz pysznego smaku, matcha jest również uważana za superfoode ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych.

Przygotowanie ciastek matcha brownie jest stosunkowo łatwe i wymaga tylko kilku prostych składników. Proszek matcha miesza się z ciastem wraz z mąką, kakao w proszku i innymi składnikami, a następnie piecze do uzyskania jędrności. Rezultatem jest kruchy, czekoladowy brownie o subtelnym smaku zielonej herbaty, który kusi Twoje kubki smakowe. Podawaj je bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych, aby uzyskać wyjątkową ucztę. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem zielonej herbaty, czy po prostu szukasz wyjątkowego i pysznego deseru, ciasteczka matcha brownie z pewnością cię zadowolą.

Mamy dla Was apetyczny wzór na brownie z matchą.

Składniki:

Masa czekoladowa:
•200 g masła
•200 g gorzkiej czekolady / białej czekolady
•3 jajka
•120 g cukru
•120 g mąki pszennej

Matcha masa / krem matcha:
•200 g serka mascarpone
•2 jajka
•100 g cukru
•3 łyżki mąki pszennej
•2 łyżki @matcha.bros

Przygotowanie Matcha Brownie:


Aby przygotować ciasto Matcha Brownie:

1. Nad rondlem z gotującą się wodą umieszczamy miseczkę z posiekanym masłem i czekoladą. Mieszamy i roztapiamy.
2. Jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Dodajemy do masy ostudzoną topioną czekoladę. Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.
3. Do długiej keksówki lub kwadratowej formy wyłożonej pergaminem przekładamy połowę czekoladowego ciasta. Wierzch wyrównujemy.
4. Spód wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiekamy przez 10 minut.
5. W tym czasie mascarpone ucieramy lub miksujemy z cukrem, jajkami, mąką i matchą.
6. Na podpieczony czekoladowy spód wykładamy zieloną masę. Resztą czekoladowej masy robimy esy-floresy.
7. Matcha brownie pieczemy przez 30 minut w 170 stopniach.

Idealnym dopełnieniem będzie do tego przepisu będzie filiżanka matcha latte :)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl