Matcha pierogi / dumplings
Składniki:
Ciasto:
•300 g mąki pszennej
•2 łyżeczki @matcha.bros
•200 ml letniej wody
•3 łyżki topionego masła
•szczypta soli
Farsz:
•250 g półtłustego twarogu
•3 łyżki mascarpone
•2 łyżki cukru
•2 łyżeczki @matcha.bros
Maliny, kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól i matchę. Wlewamy powoli letnią wodę z topionym masłem.
2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
4. Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm.
5. Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu, lepimy pierożki, zlepiając boki ciasta. Przekładamy je na tacę wyłożoną ściereczką.
6. Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody. Serwujemy z matcha śmietaną i malinami.
Farsz:
Twaróg rozgniatamy z mascarpone, matchą i cukrem.
Jeśli wolicie bardziej słodkie smaki, to spróbujcie nasz przepis na matcha brownie.
Idealnym uzupełnieniem tego przepisu będzie również szklanka matchy ceremonialnej lub tradycyjnej do matcha latte.