Zielona Herbata Matcha Ceremonialna
towar niedostępny





Opis
Matcha ceremonialna (Matcha Ceremonial) to nasza najlepsza matcha, która zachwyca swoją kremowością i smakiem Umami.
Umami jest jednym z pięciu podstawowych smaków, jakie może odczuwać człowiek. Słowo umami pochodzi z języka japońskiego i znaczy coś smacznego, pysznego, wyśmienitego. Matcha ceremonialna to najwyższej jakości japońska zielona herbata matcha z pierwszego zbioru. Idealna do ceremonii herbacianej matchy, "zielonego espresso" - Koicha, lub jako składnik do latte, shake’ow, koktajli i innych napojów. Matcha Ceremonialna charakteryzuje się głęboką zieloną barwą, intensywnym herbacianym smakiem z delikatną nutą słodyczy. Po więcej inspiracji zapraszamy na stronę Matcha Przepisy
Zielona matcha ceremonialna: właściwości
Zielona herbata w proszku pochodząca z Japonii jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych, a oto tylko kilka z nich. Czysta, zrównoważona energia: Matcha ceremonialna zapewnia stopniowy, przypominający zen, zastrzyk energii, który pomoże Ci pozostać umysłowo zaangażowanym i gotowym do działania o każdej porze dnia. Spokój, skupienie i odprężenie: L-teanina zawarta w matchy pomaga osiągnąć stan czujnego odprężenia podobny do stanu osiągniętego podczas medytacji. Już wieki temu, japońscy mnisi sięgali po matchę, aby zwiększyć swoje skupienie podczas medytacji. Szybszy metabolizm: Naturalna kofeina znajdująca się w matchy i przeciwutleniacze ECGC zwiększają metaboliczne tętno i przyspieszają spalania tłuszczu. Bogate źródło przeciwutleniaczy: Matcha jest najbogatszym naturalnym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i przyczyniają się do zapobiegania wielu poważnym chorobom. Przeciwutleniacz EGCG chroni również DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami UV. Wspomaga odporność: Matcha wzmacnia układ odpornościowy oraz immunologiczny. Katechiny, jeden z głównych składników matchy, wyróżniają się właściwościami antybiotycznymi i wzmacniają organizm działając antybakteryjnie oraz antywirusowo. W jednej filiżance naparu znajdują się znaczne pokłady witamin A i C oraz wapnia, żelaza i potasu. Detoksykacja organizmu: Chlorofil, zawarty w liściach matchy, który odpowiada za jej intensywny zielony kolor, sprawia, że matcha posiada bogate właściwości oczyszczające nasz organizm z toksyn. Swoją wysoką zawartość chlorofilu, matcha zawdzięcza specjalnej metodzie uprawy polegającej na zacienianiu krzewów herbacianych kilka tygodni przed zbiorem.
Do przygotowania klasycznej matcha latte potrzebujesz:
- 2g @matchabros traditional lub ceremonial
- 80-100 ml wody o temperaturze do 80 C
- 200 ml wybranego mleka
- bambusowy chasen lub elektryczny spieniacz do mleka

- Rozpuść 2g matchy (dwie łyżeczki bambusowe) w 80-100 ml wody o temperaturze do 80 C.
- Dokładnie wymieszaj w misce lub kubku aż do powstania zielonej pianki.
- Do mieszania najlepiej nadaje się bambusowy chasen lub elektryczny spieniacz do mleka.
- Uzupełnij wybranym mlekiem, gorącą wodą lub pij jak espresso.
Jeśli potrzebujesz akcesoriów do zrobienia matchy, koniecznie zajrzyj tu: zestaw matcha gift box ceremonial. A jeśli proces przyrządzania matchy wydaje Cie sie skomplikowany, możesz również spróbować przygotować matcha latte w wersji matchy w kapsułkach kompatybilnych z urządzeniami nespresso.