Zielona Herbata Matcha Ceremonialna
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Matcha ceremonialna (Matcha Ceremonial) to nasza najlepsza matcha, która zachwyca swoją kremowością i smakiem Umami.
Umami jest jednym z pięciu podstawowych smaków, jakie może odczuwać człowiek. Słowo umami pochodzi z języka japońskiego i znaczy coś smacznego, pysznego, wyśmienitego. Matcha ceremonialna to najwyższej jakości japońska zielona herbata matcha z pierwszego zbioru. Idealna do ceremonii herbacianej matchy, "zielonego espresso" - Koicha, lub jako składnik do latte, shake’ow, koktajli i innych napojów. Matcha Ceremonialna charakteryzuje się głęboką zieloną barwą, intensywnym herbacianym smakiem z delikatną nutą słodyczy. Po więcej inspiracji zapraszamy na stronę Matcha Przepisy
Zielona matcha ceremonialna: właściwości
Zielona herbata matcha w proszku pochodząca z Japonii jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych, a oto tylko kilka z nich. Ceremonialna matcha pochodzi z ekologicznych upraw w Japonii, co czyni ją zdrowym zamiennikiem kawy. Czysta, zrównoważona energia: Japońska matcha zapewnia stopniowy, przypominający zen, zastrzyk energii, który pomoże Ci pozostać umysłowo zaangażowanym i gotowym do działania o każdej porze dnia. Spokój, skupienie i odprężenie: L-teanina zawarta w matchy pomaga osiągnąć stan czujnego odprężenia podobny do stanu osiągniętego podczas medytacji. Już wieki temu, japońscy mnisi sięgali po matchę, aby zwiększyć swoje skupienie podczas medytacji. Słodki smak umami herbaty dodatkowo wspomaga relaksację. Szybszy metabolizm: Naturalna kofeina znajdująca się w matchy i przeciwutleniacze ECGC zwiększają metaboliczne tętno i przyspieszają spalania tłuszczu. Bogate źródło przeciwutleniaczy: Herbaty matcha są najbogatszym naturalnym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i przyczyniają się do zapobiegania wielu poważnym chorobom. Przeciwutleniacz EGCG chroni również DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami UV. Wspomaga odporność: Matcha wzmacnia układ odpornościowy oraz immunologiczny. Katechiny, jeden z głównych składników matchy, wyróżniają się właściwościami antybiotycznymi i wzmacniają organizm działając antybakteryjnie oraz antywirusowo. W jednej filiżance naparu znajdują się znaczne pokłady witamin A i C oraz wapnia, żelaza i potasu. Detoksykacja organizmu: Chlorofil, zawarty w liściach matchy, który odpowiada za jej intensywny zielony kolor, sprawia, że matcha posiada bogate właściwości oczyszczające nasz organizm z toksyn. Swoją wysoką zawartość chlorofilu, matcha zawdzięcza specjalnej metodzie uprawy polegającej na zacienianiu krzewów herbacianych kilka tygodni przed zbiorem. Wersja ceremonialna matcha uprawiana w Uji, Kyoto, jest szczególnie ceniona za swoje wyjątkowe walory smakowe, tradycyjną metodę produkcji oraz oryginalne japońskie opakowanie, które gwarantuje świeżość.
Do przygotowania klasycznej matcha latte potrzebujesz:
-
2g @matchabros traditional lub ceremonial
-
80-100 ml wody o temperaturze do 80 C
-
200 ml wybranego mleka
-
bambusowy chasen lub elektryczny spieniacz do mleka