Zielona Herbata Matcha

Zielona Herbata Matcha - właściwości

Japońska herbata Matcha jest rodzajem zielonej herbaty, zebranej z młodych liści i startej w intensywny zielony proszek. "Picie zaparzonej zielonej herbaty jest trochę jak gotowanie szpinaku, wyrzucenie go i wypicie pozostałej w nim wody", mówi autorka książki "The Book of Matcha" - Louise Cheadle. W przypadku sproszkowanej zielonej herbaty Matcha, wypijasz napój zawierający minerały oraz witaminy z liści herbaty. Matcha jest źródłem spokojnej, długotrwałej energii:  zawiera kofeinę, wysokie stężenie L-teaniny i znacznie więcej przeciwutleniaczy niż zwykła zielona herbata. W rzeczywistości Matcha przyćmiewa także najlepsze produkty bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty).

Źródłó: Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic and Hydrophilic Antioxidant Capacitesof Common Foods in the US

Matcha zawiera niewiele mniej kofeiny niż kawa, natomiast dzięki połączeniu kofeiny z L-teaniną, faza absorpcji jest bardziej kontrolowana i trwa dłużej. Matcha jest również łagodniejsza dla naszego układu trawiennego, dodaje energii stopniowo oraz pobudza bez poczucia tzw. „anxiety”. Ten świetny zamiennik kawy dostarcza nam energii bez „zjazdu” i efektów ubocznych, które towarzyszą kawie, energetykom czy napojom słodzonym. 

Matcha nie podnosi poziomu insuliny, jest zawsze GMO free i jest kompatybilna z dietami keto, paleo, wegan, wegetarian, oraz praktycznie z każdą inną dietą. Matcha jest bogata w istotne wartości odżywcze, zazwyczaj trudno dostępne w tradycyjnych dietach min. antyoksydanty, aminokwasy, minerały, witaminy, chlorofil, cynk, magnez i wiele innych. Dodatkowo, z tak wieloma elementami oczyszczającymi organizm, herbata Matcha jest jednym z najstarszych naturalnych rozwiązań pozytywnie wpływających na zdrowie.



Herbata Matcha to żywa opowieść o historii. Jest gwiazdą japońskich ceremonii parzenia herbaty, których historia sięga ponad 800 lat wstecz. Była powszechnie używana przez mnichów przed medytacją, a także przez wojowników samurajskich przed i po walce. Herbata ta zapewnia czujność, spokój i medytację, a także nieskończone korzyści zdrowotne dla wszystkich, którzy się nią delektują.

Zielona herbata Matcha obniża poziom cholesterolu LDL., który jest znany również jako zły cholesterol, a jego zbyt duża ilość może prowadzić do zawałów serca, udarów mózgu i innych poważnych problemów zdrowotnych, których chcesz uniknąć. Matcha może pomóc pozbyć się złego cholesterolu poprzez podniesienie poziomu cholesterolu HDL.

Niektóre badania wykazały również, że japońska Matcha może pomagać w ochronie wątroby. Wątroba jest jednym z najważniejszych organów w organizmie, a utrzymanie jej w doskonałej formie jest niezwykle ważne dla naszego ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Aromatyczna filiżanka naparu pobudzi umysł oraz koncentrację. Herbata Matcha zawiera polifenole, jest bogata w aminokwasy i L-teaninę, która występuje w wysokim stężeniu, dzięki czemu herbata Matcha pobudza fale alfa w Twoim mózgu. Te niesamowite fale alfa odpowiadają za uspokojenie umysłu i pozwalają skupić się na myśleniu.

Dzięki wysokiej zawartości witamin oraz minerałów, Matcha korzystnie wpływa nie tylko na odporność, ale również na stan skóry. Herbatę Matcha można nie tylko pić, ale i wykorzystywać w maseczkach. Ci, którzy nie mają ochoty na smarowanie się zielonym mleczkiem, mogą zamiast tego zaparzyć intensywnie zielony proszek w dzbanku lub dodać ją do swojego smoothie. Matcha pomaga skórze spowolnić procesy starzenia i powstrzymać wolne rodniki siejące spustoszenie w Twojej skórze.

Matcha jest również bogata w przeciwutleniacze i ma silne właściwości przeciwzapalne, które mogą łagodzić podrażnioną skórę. Jeśli cierpisz na trądzik różowaty, trądzik pospolity lub jakąkolwiek inną chorobę skóry, która powoduje podrażnienia, Matcha może pomóc Ci uporać się z tym problemem.

Mówiąc o właściwościach Matchy, należy podkreślić korzystny wpływ na serce. Katechiny, które są jednym z głównych przeciwutleniaczy w herbacie Matcha, pomagają zapobiegać chorobom serca, udarom i zawałom dzięki swoim właściwościom przeciwnadciśnieniowym, przeciwzapalnym i przeciwzakrzepowym. Katechiny mają również działanie obniżające poziom lipidów, co dodatkowo potwierdza ich status jako katechin dla zdrowia serca.

Niektóre badania sugerują że japońska herbata Matcha może regulować ciśnienie krwi i zapobiegać powstawaniu komórek rakowych.

Japońska zielona herbata Matcha jest jednym z najzdrowszych napojów, który możesz zaproponować swojemu organizmowi.  Lista właściwości oraz korzyści jest niezmiernie długa. Jeśli szukasz sposobów na włączenie matchy do swojej diety, koniecznie sprawdź nasze przepisy z Matcha.


Źródłó: Health-promoting properties of the main bioactive compounds of matcha green tea.

Herbata jest, zaraz po wodzie, jednym z najczęściej spożywanych napojów w wielu krajach świata [1]. Jej charakterystyczny smak, zapach i działanie prozdrowotne są wysoko cenione, podobnie jak jej konotacje społeczno-kulturowe [2,3]. Zielona herbata dostępna jest w wielu wariantach: w postaci sypkich liści, pakowanych w torebki lub sproszkowanej [4]. Matcha tea to sproszkowana odmiana japońskiej zielonej herbaty (Camellia Sinensis) odmiany Tencha [5][6]. Matcha jest szczególnie bogata w związki antyoksydacyjne dzięki specjalnej metodzie uprawy [7,8]. Zgodnie z tradycyjną metodą, przez większość okresu wegetacji krzewy herbaciane są przykrywane bambusowymi matami w celu zacienienia liści przed nadmiernym, bezpośrednim działaniem promieni słonecznych [4]. Zacienienie roślin w okresie wzrostu wspomaga procesy syntezy i akumulacji związków biologicznie czynnych, m.in. teaniny, kofeiny, chlorofilu oraz różnego rodzaju katechin (zielona herbata zawiera cztery główne katechiny, tj.-epikatechiny (EC), -epikatechiny-3-galusan (ECG), -epigallokatechiny (EGC) i -epigallokatechiny-3-galusan (EGCG), z których ta ostatnia jest najbardziej aktywna i obfita, a matcha jest ich najlepszym skondensowanym źródłem). W trakcie tego procesu rośliny są w stanie wyprodukować większe ilości aminokwasów i związków bioaktywnych, w tym chlorofilu i teaniny, odpowiedzialnych za niepowtarzalny smak i charakterystyczny żywy zielony kolor matchy. W rezultacie herbata matcha jest wysoko ceniona za swój unikalny skład chemiczny i smak, oraz jest uznawana za najbardziej aromatyczną zieloną herbatę [5,9].

 

Jak zrobić matcha latte? Poniżej instrukcja krok po kroku.

1. Pastoriza S., Mesías M., Cabrera C., Rufián-Henares J.A. Healthy Properties of Green and White Teas: An Update. Food Funct. 2017;8:2650–2662. doi: 10.1039/C7FO00611J     2. Komes D., Horžić D., Belščak A., Ganić K.K., Vulić I. Green Tea Preparation and Its Influence on the Content of Bioactive Compounds. Food Res. Int. 2010;43:167–176. doi: 10.1016/j.foodres.2009.09.022.    3. Patel S.H. Camellia Sinensis: Historical Perspectives and Future Prospects. J Agromedicine. 2005;10:57–64. doi: 10.1300/J096v10n02_08.     4. Farooq S., Sehgal A. Antioxidant Activity of Different Forms of Green Tea: Loose Leaf, Bagged and Matcha. Curr. Res. Nutr. Food Sci. J. 2018;6:35–40. doi: 10.12944/CRNFSJ.6.1.04.    5. Horie H., Kaori Ema K., Sumikawa O. Chemical Components of Matcha and Powdered Green Tea. J. Cook. Sci. Jpn. 2017;50:182–188.     6. Schröder L., Marahrens P., Koch J.G., Heidegger H., Vilsmeier T., Phan-Brehm T., Hofmann S., Mahner S., Jeschke U., Richter D.U. Effects of Green Tea, Matcha Tea and Their Components Epigallocatechin Gallate and Quercetin on MCF-7 and MDA-MB-231 Breast Carcinoma Cells. Oncol. Rep. 2019;41:387–396.    7. Sano T., Horie H., Matsunaga A., Hirono Y. Effect of Shading Intensity on Morphological and Color Traits and on Chemical Components of New Tea (Camellia Sinensis L.) Shoots under Direct Covering Cultivation. J. Sci. Food Agric. 2018;98:5666–5676. doi: 10.1002/jsfa.9112.   8. Sharangi A.B. Medicinal and Therapeutic Potentialities of Tea (Camellia Sinensis L.) —A Review. Food Res. Int. 2009;42:529–535. doi: 10.1016/j.foodres.2009.01.007.     9. Unno K., Furushima D., Hamamoto S., Iguchi K., Yamada H., Morita A., Horie H., Nakamura Y. Stress-Reducing Function of Matcha Green Tea in Animal Experiments and Clinical Trials. Nutrients. 2018;10:1468. doi: 10.3390/nu10101468.    Figure 1: https://www.mdpi.com/1420-3049/26/1/85/htm

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl