Matcha a kawa

ilustracja przedstawiająca matchę i kawę

Wykres w pastelowych kolorach ilustrujący różnicę pomiędzy japońską zieloną herbatą matcha a kawą

Być może słyszałeś o wartościach odżywczych i zdrowotnych sproszkowanej zielonej herbaty, i zastanawiasz się czym matcha różni się od kaw? Co wspólnego ma matcha, kofeina i kawa?

Herbata matcha to sproszkowana herbata zielona, odmiana rośliny camellia sinensis. Popularność herbaty matcha rośnie na całym świecie ze względu na jej właściwości przeciwutleniające i zdrowotne oraz ogromną ilość składników odżywczych. Zielona herbata matcha zawiera istotne składniki odżywcze, zazwyczaj trudno dostępne w tradycyjnych dietach min. antyoksydanty, aminokwasy, minerały, witaminy, chlorofil, cynk, magnez i wiele innych. Dodatkowo, z tak wieloma elementami oczyszczającymi organizm, herbatę matcha uznaje się za jedną z najstarszych naturalnych rozwiązań mających tak korzystny wpływ na zdrowie.

Skąd herbata ma tyle kofeiny ?

Pomimo, iż większość prawdziwych herbat posiada pewien poziom mg kofeiny, w proszku matcha jest jej o wiele więcej. Na ten fakt składa się kilka powodów. Po pierwsze, liście przeznaczone na herbatę matcha, sa utrzymywane w cieniu przez trzy tygodnie przed zbiorami. Podczas tego okresu, krzewy herbaciane zwiększają swoją aktywność, przechodzą w tryb obronny i zaczynaja produkować więcej kofeiny żeby móc sie skutecznie bronić przed insektami. W związku z czym, cieniowane liście herbaty matcha i napar z nich bedą miały wiecej kofeiny w porównaniu z tymi, które cieniowania nie doswiadczyly.

Kofeina jest produkowana przez krzewy herbaty (rośliny camellia sinensis) jako mechanizm obronny przed owadami. Może być bardzo gorzka a nawet czasami trująca dla mniejszych owadów, stad jest efektywnym naturalnym sposobem na odstraszanie owadów. Młode liście są delikatniejsze i bardziej bezbronne dlatego produkują jeszcze większe ilości kofeiny podczas uprawy. A że matcha produkowana jest z najmłodszych liści krzewów herbacianych, dostają one największa dawkę kofeiny, i to jest drugi powód dla którego matcha posiada więcej kofeiny niż pozostałe herbaty. Trzecim powodem dla ponad przeciętnego poziomu kofeiny w matchy, jest fakt, że podczas jej produkcji usuwa się łodyżki liści. Łodyżki posiadają jedynie 30% kofeiny w porównaniu z kofeiną zawarta w liściach i są odseparowywane od liści żeby ulepszyć jakość matchy. Proces ten również wpływa na wyższy poziom kofeiny zawartej w zielonej herbacie matcha. Należy pamiętać jeszcze, że liście matchy w końcowej fazie produkcji są ścierane na bardzo drobny pył i ostatecznie przy spożyciu zostają wymieszane bezpośrednio z wodą. To oznacza, że zamiast powolnej ekstrakcji kofeiny jako substancji, tak jak ma to miejsce w przypadku przygotowania zwykłych herbat liściastych, w przypadku herbaty matcha, całość kofeiny absorbowana jest za jednym razem.

Matcha. Kofeina. Kawa ?

Jedna filiżanka zielonej herbaty matcha zawiera (dla przykładu 2 gr w matcha latte) około 40-50 mg kofeiny, jest to zdecydowanie więcej w porównaniu do zwykłej zielonej herbaty liściastej, która zawiera około 20 mg kofeiny. Natomiast zawartość kofeiny w kawie (w postaci espresso) to około 60 mg kofeiny wg. Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, USDA. Zielona herbata matcha zawiera więc najwięcej mg kofeiny spośród zielonych herbat i niewiele mniej niż kawy, natomiast dzięki obecności L-teaniny, aminokwasu o właściwościach relaksujących, łagodzi i wydłuża działanie pobudzające kofeiny. Oznacza to, że zamiast ogromnego skoku kofeiny, jaki daje wypicie kawy, sproszkowana zielona herbata pozwala na znacznie dłuższe czerpanie korzyści z jej pobudzających efektów. 

Długotrwała energia

Dodając japońską matchę do swojej codziennej diety, kontrolujemy i wydłużamy działanie kofeiny, dzięki czemu mamy zrównoważoną energię na cały dzień. Zielona herbata matcha łączy efekt koncentracji i odprężenia, poprawiając przy tym jasność umysłu. Oba napoje dają zastrzyk energetyczny, choć w różny sposób. Jedna filiżanka matchy dostarcza energii na około 3-5 godzin i pozwala osiągnąć szczytowy poziom koncentracji w ciągu 30 minut po jej wypiciu. Natomiast kawa zwiększa poziom energii tylko na 1-3 godziny. Zielona herbata jest również łagodniejsza dla naszego układu trawiennego, ma korzystny wpływ na nasz organizm oraz działanie pobudzające bez poczucia tzw. „anxiety”. Zielona herbata matcha nie powoduje gwałtownego spadku energii i efektów ubocznych, które towarzyszą kawie, energetykom czy napojom słodzonym. Pijąc matchę nie musimy martwić się o poziom cukru, jesteśmy zawsze GMO free i kompatybilni z dietami keto, paleo, wegan, wegetarian, oraz praktycznie z każdą inną dietą. Matcha, uznawana za najzdrowszą zieloną herbatę, ma również zrównoważony poziom pH, dzięki czemu jest świetną pomocą w trawieniu. Zawiera katechiny, które pomogą Ci walczyć z nieświeżym oddechem i przebarwieniami zębów - częstym problemem osób regularnie pijących kawę. Ponadto matcha jest bogata w flawonoidy i polifenole, może również mieć zastosowanie terapeutyczne w leczeniu wielu schorzeń, w tym chorób nowotworowych. Picie matchy zamiast zielonych herbat może pomóc Ci schudnąć, obniżyć ciśnienie krwi oraz poprawić wygląd Twojej skóry. Jej uspokajające działanie może poprawić Twój stan emocjonalny i psychiczny, zmniejszyć ryzyko paniki, stresu, nerwowości, a nawet pomóc złagodzić objawy depresji i lęku.

Matcha a kawa - porównanie

Zarówno kawy, jak i matcha zawierają minimalną ilość kalorii, jeśli ich sposób przygotowywania jest bez dodatków takich jak mleko, cukier, śmietanka czy syropy smakowe. Obie mają zbliżone właściwości i gorzkawy smak. Smak matchy opisywany jest jako wyrazisty oraz botaniczny, natomiast dla porównania smak w kawach słynie z palonego, a czasem orzechowego, czekoladowego smaku i aromatu. Wysokiej jakości matcha może kosztować w kawiarniach więcej ze względu na mniejszą dostępność i specyficzny proces uprawy i produkcji, natomiast należy pamiętać, że matcha w proszku ma większą wydajność i koszt per filiżankę powinien być zbliżony. Rozpuszczamy matchę w wodzie, a do matcha latte zużywamy około 1,5-2 gram na filiżankę, a kawy 7-9 gram. Co sprawia, że z opakowania 100 gram matchy uzyskamy około 50 porcji, natomiast ze 100 gram kawy jedynie 12,5 porcji.

Jak używać matchy i dlaczego wartą ją pić ?

Herbaty matchy nie trzeba zawsze pić w postaci proszku z wodą jako napojów. Wielu z powodzeniem używa matchę jako dodatkowej substancji przy okazji pieczenia, przygotowania deserów, lodów, czy koktajli. Co ciekawe, część osób spożywa ją wyłącznie ze względu na niesamowite właściwości tego zielonego proszku, natomiast część kieruje się smakiem produktów z dodatkiem matchy a innych po prostu pobudza. Niezalenie od tego, należy pamiętać, że ten zielony proszek zawiera w sobie mnóstwo substancji, aminokwasów i minerałów, których nie znajdziesz w innych produktach. Uprawa i produkcja herbaty przyjechała z chin ale od wielu lat jest praktykowana również w japonii. Dzięki specjalnemu procesowi, podczas którego liście chroni się z wierzchu przed słońcem, wykazano zwiększenie ilości chlorofilu oraz większą koncentrację przeciwutleniaczy. Dla porównania, w tradycyjnej herbacie liściastej, do organizmu trafia wyłącznie jedna substancja - napar z wody, a przy spożyciu kubka herbaty matchy z japonii, w naszym organizmie lądują w całości liście rozpuszczone w wodzie wraz z całą kofeiną zawartą w herbacie. To ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, trawienie, czy aktywność fizyczną, a nawet może zapobiegać starzeniu się. Niech to będzie zdrowa alternatywa dla produktów i napojów energetycznych. Jeśli zielony proszek matcha z dodatkiem wody i jego charakterystyczny gorzki smak, są dla Twojego organizmu barierą nie do przejścia, spróbuj wypić ją z mlekiem, miodem lub jako kremowy shake i ciesz się słodkawym smakiem. Odpowiednio używana, może zmienić nudną rutynę w zdrowe nawyki żywieniowe, chociaż należy pamiętać i spożywać jej z umiarem. Pamiętaj, w przeciwieństwie do kawy, nie zalewaj herbaty wrzątkiem (najlepiej użyj wody w temperaturze max. 80’C), wtedy najlepiej wykorzystasz to co zawiera ten magiczny napój w postaci herbaty matchy w proszku.

Matcha - czas na herbatę, która pobudza.

Poza wymienionymi wcześniej korzyściami, niektóre zalety matchy to m.in:

  • Herbata matcha pobudza, dzięki zawartości kofeiny ale przy okazji odpręża umysł, nie powodując uczucia senności;
  • Łatwy sposób przygotowania herbaty. Wszystko, co musisz zrobić, aby przygotować filiżankę matchy, to dodać do gorącej wody proszek matcha i wymieszać. Nie jest potrzebny żaden specjalistyczny sprzęt.

Kilka dodatkowych zalet kawy:

  • duża dostępność. Z łatwością znajdziesz miejsce, gdzie można kupić kawę. 

Podobnie jak matcha, posiada też swoje wady:

  • może powodować uzależnienie poprzez zawartość kofeiny. Kofeina jest uznawana za substancję pobudzającą ośrodkowy układ nerwowy. Picie zbyt dużej ilości kaw może prowadzić do zaburzeń związanych z używaniem kofeiny lub uzależnienia.
  • niepożądane skutki uboczne. Niektórzy ludzie podczas picia kawy lub odstawienia jej doświadczają nieprzyjemnych reakcji, takich jak bezsenność, drżenie, przyspieszone bicie serca, bóle głowy i niepokój 

Matcha vs. coffee - podsumowanie

Obie są bardzo popularne i są spożywane dla ich prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu. Matchę i kawę klasyfikuje się jako napoje zawierające kofeinę. Jeden i drugi napój jest bogaty w przeciwutleniacze, a nawet mają pewne wspólne korzyści zdrowotne. Na przykład, mogą obniżać ryzyko chorób serca i nowotworów, a jednocześnie sprzyjać utracie wagi i zwiększać poziom energii. Matcha oraz kawa posiadają swoje wady i zalety, które należy rozważyć przed wybraniem ulubionego napoju. Nie musisz całkowicie rezygnować z kawy (o ile oczywiście nie zaleci ci tego lekarz), ale spróbuj jeszcze raz matchy, jeśli nie miałes okazji jej spożywać. Nie masz nic do stracenia poza pozbyciem się przebarwionych zębów, nieświeżego oddechu i przyspieszonego bicia serca. A możesz zyskać zupełnie nowy świat dobrego samopoczucia organizmu i radości, za który twoje ciało podziękuję silnym zdrowiem i wspaniałą odpornością. Przed zakupem upewnij się, że matcha zawiera proszek z liści z rośliny herbaty camellia sinensis,  pochodzi z japonii a nie z chin, wtedy najlepiej skorzystasz z jej niebywałych właściwości.

matcha latte kofeina matcha espresso przy kominku

 Filiżanka matchy lub kawy z kofeiną

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl