Nie wiemy co ma piernik do wiatraka. Ale wiemy jak zrobić matcha pierniczki.
Składniki:
•180 g miodu
•100 g masła
•100 g cukru
•500 g mąki pszennej
•3 łyżeczki @matcha.bros
•łyżeczka sody oczyszczonej
•4 cm korzenia imbiru
Lukier:
•2 białka jajka
•180 g cukru pudru
•2 łyżeczki @matcha.bros
Przygotowanie:
1. W rondlu umieszczamy miód, masło i cukier, dodajemy świeżo starty imbir, podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Masę studzimy.
3. Do miodowej mikstury wsypujemy mąkę, matchę oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy lub miksujemy do połączenia ciasta w plastyczna kulę. W razie potrzeby dosypujemy mąkę lub dodajemy więcej miodu.
4. Ciasto warto krótko schłodzić przez 30 minut w lodówce.
5. Wykładamy je na oprószony mąką blat. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawamy pierniczki o dowolnym kształcie. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergamiem. Pieczemy przez 8-10 minut w 180 stopniach, aż będą delikatnie rumiane. Studzimy.
6. Białka ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder oraz marchę i dalej ubijamy mikserem na niskich obrotach przez ok. 5 minut.
7. Lśniącym lukrem dekorujemy pierniczki.
Idealnym dopełnieniem matcha pierników, będzie filiżanka matchy ceremonialnej lub tradycyjnej.
Jeśli szukasz innych przepisów z matchą, może zainteresuje Cię też przepis na matcha brownie.