Matcha Sernik Baskijski 0
Matcha Sernik Baskijski

Sernik baskijski z matchą

Kremowy z delikatnym smakiem i długo utrzymującą się słodyczą zielonej herbaty. Ten baskijski sernik Matcha ma ciemnobrązową, przypaloną górę, która pięknie kontrastuje z żywymi zielonymi wnętrzami. To jest sernik Twoich marzeń!

Ilość porcji: 8 kawałków

Czas: 20 min przygotowanie, 30-35 min pieczenie

Matcha Sernik Baskijski

Składniki:

  • 750 g serka śmietankowy typu Philadelphia
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego
  • 250 g cukru
  • 6 dużych jajek „zerówek”
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 3 łyżki matchy

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 5 cm ponad formę.

Krok 2

Ser, jogurt i cukier utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Wlej śmietankę, dodaj sól i zmiksuj. Masa będzie dość płynna.

Krok 3

Przełóż 2 chochle masy serowej do mniejszej miski, dodaj herbarę matchę, przesiewając ją wcześniej za pomocą sitka (dzięki temu nie ma grudek). Wymieszaj dokładnie. Następnie wlej masę z matchą do przygotowanej wcześniej masy serowej i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.

Krok 4

Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia. Sernik wystudź w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią konsystencję). Serwuj schłodzony, bez żadnych dodatków odwracających uwagę od jego perfekcji :)

Przepis powstał we współpracy z www.nasyceni.pl

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl