Sernik Baskijski Matcha: Przepis na Sernik Baskijski z Matchą
Kremowy z delikatnym smakiem i długo utrzymującą się słodyczą zielonej herbaty na bazie białej czekolady. Ten baskijski sernik Matcha ma ciemnobrązową, przypaloną górę, która pięknie kontrastuje z żywymi zielonymi wnętrzami. Dodatkowo, sernik jest pokryty polewą z białej czekolady, która doskonale uzupełnia jego delikatny smak. To jest sernik Twoich marzeń!
Ilość porcji: 8 kawałków
Czas: 20 min przygotowanie, 30-35 min pieczenieie
Składniki:
-
750 g serka śmietankowy typu Philadelphia
-
250 g gęstego jogurtu greckiego
-
250 g cukru
-
6 dużych jajek „zerówek”
-
400 ml śmietanki kremówki 36%
-
1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
-
3 łyżki matchy traditional lub ceremonial
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 5 cm ponad formę.
Krok 2
Ser, jogurt i cukier utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Wlej śmietankę, dodaj sól i zmiksuj. Masa będzie dość płynna.
Krok 3
Przełóż 2 chochle masy serowej do mniejszej miski, dodaj zieloną herbatą matcha, przesiewając ją wcześniej za pomocą sitka (dzięki temu nie ma grudek). Wymieszaj dokładnie. Następnie wlej masę z matchą do przygotowanej wcześniej masy serowej i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4
Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia. Sernik wystudź w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią konsystencję). Serwuj schłodzony, bez żadnych dodatków odwracających uwagę od jego perfekcji :)
Jeśli szukasz innych przepisów z matchą, może zainteresuje Cię też przepis na matcha brownie lub Sernik Matcha na chlebie bananowym.
Przepis powstał we współpracy z www.nasyceni.pl