
Sernik baskijski z matchą
Kremowy z delikatnym smakiem i długo utrzymującą się słodyczą zielonej herbaty. Ten baskijski sernik Matcha ma ciemnobrązową, przypaloną górę, która pięknie kontrastuje z żywymi zielonymi wnętrzami. To jest sernik Twoich marzeń!
Ilość porcji: 8 kawałków
Czas: 20 min przygotowanie, 30-35 min pieczenie
Składniki:
- 750 g serka śmietankowy typu Philadelphia
- 250 g gęstego jogurtu greckiego
- 250 g cukru
- 6 dużych jajek „zerówek”
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej
- 3 łyżki matchy
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 5 cm ponad formę.
Krok 2
Ser, jogurt i cukier utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Wlej śmietankę, dodaj sól i zmiksuj. Masa będzie dość płynna.
Krok 3
Przełóż 2 chochle masy serowej do mniejszej miski, dodaj herbarę matchę, przesiewając ją wcześniej za pomocą sitka (dzięki temu nie ma grudek). Wymieszaj dokładnie. Następnie wlej masę z matchą do przygotowanej wcześniej masy serowej i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4
Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia. Sernik wystudź w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią konsystencję). Serwuj schłodzony, bez żadnych dodatków odwracających uwagę od jego perfekcji :)
Jeśli szukasz innych przepisów z matchą, może zainteresuje Cię też przepis na matcha brownie.
Przepis powstał we współpracy z www.nasyceni.pl