Matcha Bros
Matcha Tiramisu - Matchamisu 0
Matcha Tiramisu - Matchamisu

Czy słyszeliście o Matchamisu? To fuzja Włosko - Japońska, połączenie włoskiego temperamentu z japońską tradycją, czyli zieloną herbatą matcha.

Matcha tiramisu to wyjątkowa i pyszna wariacja na temat klasycznego włoskiego deseru. Tiramisu to warstwowy deser, który zazwyczaj składa się z biszkoptów nasączonych espresso i likierem, kremowego nadzienia z serka mascarpone i cukru oraz posypki kakaowej. Poprzez dodanie proszku matcha do mieszanki, matcha tiramisu dodaje wyrafinowanego i ziemistego smaku słodkim i kremowym warstwom.

Matcha to wysokiej jakości zielona herbata w proszku, która jest ceniona ze względu na złożony i orzechowy smak, a także wysoki poziom przeciwutleniaczy i innych korzystnych związków. Stosowana w tiramisu matcha dodaje żywego zielonego koloru i delikatnego, herbacianego smaku, który doskonale uzupełnia słodkie i kremowe warstwy.

Przygotowanie matcha tiramisu jest stosunkowo proste i wymaga tylko kilku składników. Biszkopty moczy się w mieszance matchy, espresso i likieru, a następnie przekłada mieszanką sera mascarpone, cukru i jajek. Rezultatem jest kremowy i dekadencki deser o jasnozielonym kolorze i delikatnym herbacianym smaku. Podawaj tiramisu matcha schłodzone i udekoruj posypką matcha w proszku lub gałązką mięty, aby uzyskać odrobinę świeżości.

Niezależnie od tego, czy jesteś fanem tradycyjnego tiramisu, czy po prostu szukasz wyjątkowego i pysznego deseru, matcha tiramisu z pewnością cię zadowoli. Dlaczego więc nie spróbować już dziś i doświadczyć wyrafinowanego i satysfakcjonującego smaku tej rozkosznej uczty!

Składniki:
•2 jajka
•150 g cukru pudru
•250 g mascarpone
•2 bambusowe łyżeczki matcha.bros
•6 podłużnych biszkoptów
•200 ml wody o temperaturze 80 stopni
•4 bambusowe łyżeczki @matcha.bros

Przygotowanie:

1. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy powoli mascarpone oraz matchę i dalej miksujemy masę. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do zielonej masy i delikatnie mieszamy.
2. Zaparzamy matchę, moczymy w niej biszkopty.
3. Przełamujemy biszkopty na pół i układamy je ciasno w szklance. Oprószamy matchą.
4. Na biszkopty wykładamy zieloną masę mascarpone. Znów wykładamy namoczone w biszkopty, posypujemy je matchą i wykładamy masę.
5. Gotowe matchamisu z wierzchu posypujemy matchą i dekorujemy suszonymi płatkami róży lub posiekanymi pistacjami.

A jeśli matcha tiramisu wydaje Wam sie zbyt skomplikowane, to sprobujcie matcha brownie.

Idealnym dopełnieniem do tego przepisu będzie filiżanka matcha latte lub zielone espresso z matchy ceremonialncej :)

Komentarze do wpisu (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl