Bułeczki Cynamonki: Matcha Rolls
Kochacie bułeczki cynamonowe? Jesteście gotowi upiec cynamonki w wersji matcha rolls? Podrzucamy przepis na cynamonki w całkowicie nowym wydaniu!
Składniki:
Ciasto: •450 g mąki pszennej typ 550 lub 650 •5 g suszonych drożdży instant lub 20 g świeżych drożdży •80 g cukru pudru •jajko •3 bambusowe łyżeczki matcha.bros•70 g topionego masła •200 ml letniego mleka Nadzienie: •150 g miękkiego masła •50 g cukru pudru •2 bambusowe łyżeczki matcha.brosWierzch: •300 g śmietankowego serka •50 g cukru pudru •2 bambusowe łyżeczki matcha.bros •garść pistacji
Przygotowanie:
-
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier puder, matchę, jajko.
-
W rondlu podgrzewamy mleko i topimy masło. Stopniowo wlewamy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut.
-
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i matchą.
-
Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
-
Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt (23x32 cm). Wierzch smarujemy matcha masłem i zostawiamy „ramki”.
-
Zawijamy ciasto od dłuższego boku na roladę. Dzielimy ją na 9 części. Bułeczki układamy ciasno obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Matcha rollsy pieczemy ok. 17 minut, aż się delikatnie zarumienią. Studzimy na kuchennej kratce.
-
Serek śmietankowy ucieramy z cikrem pudrem i matchą. Kremem smarujemy ostudzone rollsy, dekorujemy posiekanymi pistacjami.
Idealnym dopełnieniem do tego przepisu będzie filiżanka matcha latte :)
Jeśli szukasz innych przepisów z matchą, może zainteresuje Cię też przepis na matcha brownie.