Hola Amigos! W ten Tłusty Czwartek oprócz pączków proponujemy matcha churrosy.
Hiszpańskie churros to pyszne smakołyki, których tajemnica tkwi w tradycyjnym przepisie. Aby przygotować je w domu, potrzebujesz rękawa cukierniczego do formowania ciasta parzonego. Po upieczeniu churrosów, najlepiej podać je z sosem czekoladowym lub matchą która nada im wyjątkowego smaku. Te pączki hiszpańskie to idealna przekąska na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi!
Składniki:
50 g masła
2 łyżki cukru
150ml wody
120 g mąki pszennej
2 łyżki @matcha.bros
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
szczypta soli
Do podania: cukier puder, biała czekolada z matchą
Przygotowanie:
- W rondlu rozpuszczamy masło z wodą, cukrem i szczyptą soli. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i matchą.
- Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i energicznie zagniatamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy. Od tego momentu smażymy ciasto jeszcze dwie minuty.
- Następnie dodajemy stopniowo jajka i ucieramy mikserem, aż uzyskamy gęstą masę.
- Napełniamy ciastem szprycę z „gwiezdną” końcówką i wyciskamy kawałki ciasta bezpośrednio do gorącego tłuszczu. Smażymy po ok. 3 minuty, aż się zazłocą, odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Serwujemy z cukrem pudrem i białą czekoladą z matchą.
Idealnym dopełnieniem matcha churros, będzie filiżanka matchy ceremonialnej lub tradycyjnej.
Jeśli interesują Was inne przepisy z matcha, koniecznie sprawdźcie też przepis na Matcha Brownie.
View this post on Instagram