Matcha Papanasi
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g mąki pszennej + do podsypania
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżeczki @matcha.bros
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej roślinny do smażenia
- Dodatki:
- 150 g serka homogenizowanego + łyżeczka @matcha.bros
- konfitura np. wiśniowa
- cukier puder
Przygotowanie:
- W misie rozgniatamy twaróg, dodajemy jajko, mąkę, śmietanę, marchę, proszek do pieczenia, cukier. Wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.
- Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremką pączki (średnica ok. 8-10 cm), w środku robiąc mniejszy otworek (np. chasenem).
- Oponki i kuleczki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż pączki będą rumiane.
- Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Rumiane oponki smarujemy kwaśną śmietaną z dodatkami. Dekorujemy konfiturą, wierzch zdobimy serową kuleczką. Oprószamy cukrem pudrem.
A jeśli matcha papanasi wydaje Wam sie zbyt skomplikowane, to sprobujcie matcha brownie.