Leśny Matcha Mech - ciasto
Składniki:
Ciasto:
- 300 g świeżego szpinaku + 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 250 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki @matcha.bros
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki @matcha.bros
Wierzch:
- ulubione owoce
Przygotowanie:
- Szpinak myjemy i mokry wrzucamy na patelnię, podgrzewamy 2 minuty, aż zmięknie. Studzimy, dodajemy 4 łyżki oleju, miksujemy na gładką pastę.
- Jajka ucieramy z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo matchę i wlewamy cienką strużką olej, cały czas miksując.
- Następnie miksując dodajemy masę szpinakową.
- Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i jeszcze krótko mieszamy.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wierzch wyrównujemy. Ciasto pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
- Śmietankę kremówkę ubijamy, aż powstanie bita śmietana. Dodajemy do łyżce mascarpone, cukier i matchę. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
- Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Jedną część kruszymy lub miksujemy do uzyskania okruszków.
- Spód smarujemy kremem, posypujemy okruszkami i dekorujemy owocami.
Jeśli wolisz inne smaki, sugerujemy wypróbować nas przepis na matcha brownie :)
View this post on Instagram