Krantz z matchą i pistacjami 0
Krantz z matchą i pistacjami

Krantz z matchą i pistacjami

Ciasto Krantz to żydowskie ciasto aszkenazyjskie przygotowane z ciasta drożdżowego. Krantz został opisany jako „najpopularniejszy tort w zachodniej części Jerozolimy” i potencjalnie najpopularniejsze ciasto w całym Izraelu. Tradycyjnie robi się je z czekolodą i można powiedzieć, że jest to czekoladowa babka, choć wizualnie ma mało wspólnego z naszą tradycyjną babką.

Czas przygotowania:  20 min przygotowanie, cała noc chill, 30 min pieczenie

Krantz z matchą i pistacjami

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 110 ml mleka
  • 40 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 80g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko

Krem z matchą:

  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g drobnego cukru
  • 1 łyżka matchy
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • 3 łyżki pistacji drobno posiekanych

Syrop:

  • 80 g drobnego cukru
  • 70 ml wody
  • Cukier dekoracyjny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1

Wieczorem przygotuj ciasto. Umieść mleko, masło i wanilię w małym rondelku i delikatnie podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Nie dopuść do zagotowania. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i drożdże. Przemieszaj, dodaj jajko oraz mieszankę mleczną. Miksuj 7-10 minut końcówką z hakiem, aż składniki się połączą. Wsyp sól i stopniowo dodawaj kawałki masła. Mieszaj około 10 minut, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i lśniące. Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do posmarowanej olejem miski. Przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na noc.

Krok 2

Na następny dzień. Wysmaruj masłem keksówkę i wyłóż dno papierem do pieczenia. Przygotuj krem z matchą. W małej misce połącz masło z cukrem, matchą, kardamonem i posiekanymi pistacjami.

Krok 3

Wyjmij ciasto z lodówki. Blat posyp lekko mąką, rozwałkuj ciasto na prostokąt, mniej więcej 30/40 cm. Przytnij boki, żeby pozbyć się nierówności. Wyłóż nadzienie i rozsmaruj, pozostawiając dwu centymetrowy margines. Zwilż jeden z długich brzegów ciasta odrobiną wody. Obiema rękami zroluj prostokąt tak jak roladę, zaczynając od długiego suchego brzegu i kończąc na tym zwilżonym. Dociśnij go do rolady, a następnie wyrównaj rulon, by powstało idealne, grube cygaro ze spojeniem od spodu. Ząbkowanym nożem odetnij około 2 cm z obu stron końców ciasta. Przetnij roladę wzdłuż na dwie części. Ułóż dwie połówki przekrojonymi stronami do siebie, sklej je razem na jednym z końców, a następnie przełóż lewą połówkę nad prawą. Powtarzaj przekładanie naprzemiennie, tak aby stworzyć warkocz. Lekko ściśnij ze sobą dwie pozostałe końcówki połówek. Nadzienie powinno być widoczne na wierzchu. Przełóż roladę do keksówki i pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 ½ godziny.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto przez 30-35 minut, aż się zezłoci, a patyczek włożony w ciasto będzie czysty po wyjęciu.

Krok 5

W międzyczasie, przygotuj syrop. W rondelku połącz wodę z cukrem i ustaw garnek na średnim ogniu. Gdy tylko płyn się zagotuje, a cukier rozpuści, zdejmij i odstaw z ognia do przestygnięcia. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika posmaruj je całym syropem i posyp cukrem dekoracyjnym. Odstaw na bok na co najmniej 30 minut. Kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe wyjmij z foremki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Przepis powstał we współpracy z www.nasyceni.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl