Matcha Bros
Matcha Snurrer 0
Matcha Snurrer

Matcha Snurrer – drożdżowe bułeczki z nutą matchy

Matcha Snurrer to aromatyczne, puszyste drożdżowe bułeczki inspirowane skandynawskimi wypiekami, z dodatkiem matchy, która nadaje im nie tylko piękny kolor, ale także subtelnie herbaciany smak. Ich spiralny kształt i zielony lukier sprawiają, że są nie tylko pyszne, ale i efektowne!

Matcha Snurrer

Składniki:
-450 g mąki pszennej typ 550
-200 ml mleka
-3 łyżeczki @matcha.bros
-7 g suszonych drożdży instant
-50 g cukru trzcinowego
-jajko
-60 g zimnego masła
-szczypta soli
Zielone masło:
-150 g miękkiego masła
-3 łyżki cukru trzcinowego
-2 łyżeczki @matcha.bros
Wierzch:
-białko
Zielony lukier:
-100 g cukru pudru
-łyżeczka @matcha.bros
-łyżka wrzącej wody

Przygotowanie:

1. Do misy przesiewamy mąkę. Dodajemy suszone drożdże, matchę, cukier, sól, wbijamy jajko.
2. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Stopniowo wlewamy je do suchych składników i na niskich obrotach miksera zaczynamy wyrabiać ciasto. Po ok. 5 minutach, dodajemy stopniowo po kawałeczku zimnego masła i dalej miksujemy ciasto, aż się wchłonie tłuszcz.
3. Wyrobione ciasto przekładamy do posmarowanej masłem misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na ok. 1 h.
4. W tym czasie łączymy miękkie masło z matchą i cukrem trzcinowym.
5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki prostokąt o takich samych wymiarach (u mnie ok. 35×25 cm).
6. Jeden prostokąt z ciasta smarujemy zielonym masłem i przykrywamy go drugim płatem ciasta. Kroimy na 6-7 paseczków (wzdłuż dłuższego boku).
7. Każdy paseczek nacinamy w połowie na pół, zostawiając końcówkę ciasta złączoną. Zaplatamy z dwóch części coś w rodzaju warkoczyka, z którego formujemy spirale w kształcie bułeczki. Końcówkę ciasta przeplatamy przez środek przyszłej bułeczki, tworząc supełek.
8. Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
9. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte Matchasnurrer smarujemy białkiem. Blachę wkładamy do rozgrzanego pieca, bułeczki pieczemy przez 17 minut, aż będą rumiane. Polewamy zielonym lukrem.

#matchasnurrer #kanelsnurrer #snurrer#matchabuns #matcharolls #matchafood #matchabros #matchaheaven #pieczemy

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tosia Kolo (@tochabrocha)

Komentarze do wpisu (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl