Mini Matcha Cheesecakes
Składniki:
Spód:
-300 g maślanych ciasteczek
-50 g wiórków kokosowych
-100 g topionego masła
Masa serowa:
-500 g śmietankowego twarogu
-2 jajka
-70 g mleka kokosowego
-70 g cukru
-3 łyżeczki @matcha.bros
-łyżka mąki ziemniaczanej
Wierzch:
-200 g mascarpone
-50 g topionej białej czekolady
-50 g mleka kokosowego
-łyżeczka @matcha.bros
-gałązka mięty
Przygotowanie:
- Ciasteczka kruszymy (można mikserem) na piasek, dodajemy wiórki kokosowe i topione masło.
- Masą wykładamy małe foremki (u nas wyszły 3 średnie i 5 mniejszych). Wierzch wyrównujemy i wkładamy je do lodówki.
- Twaróg łączymy z jajkami, cukrem, marchą, mlekiem kokosowym i mąką ziemniaczaną, miksujemy na gładką masę.
- Twarogową zieloną masę wykładamy do foremek, wierzch wyrównujemy.
- Pieczemy przez 30 minut w 160 stopniach. Studzimy.
- W letnim mleku kokosowym roztapiamy kawałki białej czekolady, wsypujemy matchę, mieszamy. Ostudzoną masę łączymy z mascarpone i miętą, miksujemy. Wkładamy do lodówki na minimum 20 minut.
- Masą dekorujemy wierzch serniczków, możemy je dodatkowo ozdobić posiekaną białą czekoladą i listkami mięty.