Matcha Galette z rabarbarem – rustykalna tarta z zieloną duszą
Galette to francuska, rustykalna tarta, którą można przygotować z niemal wszystkim, co sezonowe – w tym przypadku w wersji wyjątkowej: z rabarbarem i nutą japońskiej matchy. Kruchy spód z dodatkiem zielonej herbaty idealnie balansuje kwaskowatość rabarbaru, a migdały i limonka dodają deserowi finezji.
Składniki:
-250 g mąki pszennej
-3 łyżeczki @matcha.bros
-150 g zimnego masła
-50 g cukru
-2 łyżki śmietany lub jogurtu
-2 łyżki zimnej wody
-szczypta soli
-6 łodyg rabarbaru
-2 łyżki soku z limonki
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-białko
-2 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Do misy przesiewamy mąkę i matchę. Dodajemy cukier, posiekane drobno kawałki masła, śmietanę, zimną wodę i szczyptę soli.
2. Zagniatamy ciasto, aż osiągniemy kulę. Możemy zrobić to mikserem. Kulę z ciasta wkładamy na godzinę do lodówki.
3. Następnie przekładamy je na oprószony mąką blat i wałkujemy na koło o średnicy ok. 30 cm. Oprószamy go mąką ziemniaczaną.
4. Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy na równe paski (ok. 8 cm). Układamy je w kratkę 4 poziomo, 4 pionowo. Zostawiamy 4-5 cm brzegów ciasta.
5. Zawijamy brzegi ciasta ku środkowi, tworząc ramkę.
6. Rabarbar skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy cukrem. Ciasto smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
7. Tartę pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut. Serwujemy na ciepło z lodami lub na zimno.
View this post on Instagram
Chcesz więcej przepisów z matchą? Zajrzyj na Matcha Bros Blog.
