
Przepis na Matcha Pumpkin Cupcakes – jesienne babeczki z nutą matchy
Połączenie dyni i matchy to duet idealny na chłodniejsze dni. Matcha Pumpkin Cupcakes łączą korzenne nuty przypraw z delikatną herbacianą goryczką, a puszysty krem z mascarpone i matchą sprawia, że każda babeczka smakuje jak małe dzieło sztuki.
Składniki
Ciasto:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru trzcinowego
100 ml maślanki
2 jajka
Ciasto dyniowe:
2/3 ciasta
200 g puree z pieczonej dyni*
3 łyżeczki przyprawy do piernika
łyżeczka tartego imbiru
Ciasto matcha:
1/3 ciasta
2 łyżeczki @matcha.bros
Krem matcha:
100 ml śmietanki kremówki 36%
100 g mascarpone
łyżka syropu klonowego
2 łyżeczki @matcha.bros
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do misy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. 1/3 odsypujemy, do tej części przesiewamy matchę.
2. Jajka wbijamy do misy, dodajemy maślankę, energicznie mieszamy. Przelewamy 1/3 do mniejszej miski. Do większej porcji dodajemy puree z pieczonej dyni, przyprawę korzenną, tarty imbir, energicznie mieszamy by nie było grudek.
3. Do misy z większą ilością mąki dodajemy masę dyniową, mieszamy lub miksujemy.
4. Do mniejszej porcji mąki z matchą dodajemy masę maślankowi-jajeczną, mieszamy.
5. Do silikonowej formy na muffiny przekładamy na przemian masę dyniową z masą zieloną, wierzch wyrównujemy. Jeśli mamy tradycyjną formę, wykładamy ją papilotkami.
6. Muffiny pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Studzimy na kuchennej kratce.
7. Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę, do sztywnej masy dodajemy mascarpone, marchę i syrop klonowy, jeszcze raz miksujemy.
8. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
*Puree z dyni - dynię hokkaido kroimy na plastry, skrapiamy oliwą. Pieczemy ze skórką 25-30 minut w 200 stopniach. Miksujemy z wodą na gładkie puree.
#matchapumpkinspice #matchapumpkinspicelatte #matchalatte #pumpkinspice #matchacupcakes #pumpkincupcakes #matchafood #jesień #pieczemy
View this post on Instagram