Dziś na stole niech króluje absolutny rarytas - Matcha Pistacjowa Babka! 😍 Połączenie intensywnego smaku matcha z delikatnymi nutami pistacji sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotujcie się na podróż smakową! 🌈✨
Składniki:
Ciasto:
-350 g mąki pszennej
-7 g suszonych drożdży instant
-50 g cukru
-3 łyżeczki @matcha.bros
-jajko
-190 ml letniego mleka
-3 łyżki topionego masła
Nadzienie:
-100 g miękkiego masła
-50 g cukru
-3 łyżeczki @matcha.bros
-80 g posiekanych pistacji
Wierzch:
-białko
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemg drożdże, cukier, matchę, wbijamy jajko. Stopniowo wlewamy letnie mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.
2. Po ok. 5 minutach powstanie elastyczna kula ciasta, zostawiamy ją pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem i matchą.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na cie nki prostokąt.
5. Smarujemy go matcha masłem i posypujemy pistacjami. Zawijamy od dłuższego boku jak roladę.
6. Nacinamy ją wzdłuż na pół, nie przecinamy jednak jednego końca. Zaplatamy warkocz z 2 pasm i je podwijamy.
7. Tak przygotowaną babkę wkładamy na keksówki wyłożonej pergaminem. Zostawiamy na 20 minut w ciepłym miejscu. Z wierzchu smarujemy białkiem.
8. Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopnj przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
View this post on Instagram