Matcha Bros
Matcha Mango Sticky Rice 0
Matcha Mango Sticky Rice

Matcha Mango Sticky Rice – tropikalny deser z zieloną nutą

Jeśli jesteś fanem połączenia kremowego kokosa, słodkiego mango i aromatycznej matchy – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Matcha Mango Sticky Rice to roślinna wersja klasycznego tajskiego przysmaku, wzbogacona o zieloną herbatę w proszku, która nadaje całości świeżości i oryginalnego charakteru. Idealny na deser, ale i na wyjątkowe śniadanie!

matcha mango sticky rice

Składniki:

-szklanka ryżu (najlepiej kleistego/do sushi lub jaśminowy)

-szklanka wody do moczenia

-szklanka wody do gotowania

-szklanka mleka kokosowego

-3 łyżeczki @matcha.bros

-2 łyżki cukru trzcinowego -szczypta soli

-łyżeczka mąki ziemniaczanej

-mango

-pistacje

 

Przygotowanie:

1. Ryż zalewamy szklanką wody, zostawiamy na minimum godzinę. Przepłukujemy i odsączamy na sicie.

2. Wrzucam do garnka, zalewamy szklanką wody, gotujemy na małym ogniu ok. 10-12 minut, aż ryż wchłonie wodę.

3. Odstawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem.

4. Mleko kokosowe łączymy z cukrem, marchą i solą. Podgrzewamy.

5. Mniej więcej 3/4 zielonego mleka wlewamy do ryżu i dokładnie mieszamy.

6. Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki wody, mieszamy. Miksturę wlewamy do reszta mleka w garnku, krótko podgrzewamy, aż zgęstnieje.

7. Matcha Sticky Rice serwujemy z mango, przed podaniem polewamy sosem i posypujemy pistacjami.

Pro tip:

Jeśli chcesz zrobić wrażenie – podawaj ten deser w małych miseczkach lub liściach bananowca. Dodaj też kilka listków mięty dla koloru i świeżości!

To deser, który łączy egzotykę mango z głębią smaku matchy i kremowym mlekiem kokosowym – wszystko, co najlepsze w jednym daniu.

Chcesz więcej przepisów z matchą? Zajrzyj na: https://matchabros.pl/blog/matcha-przepisy

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tosia Kolo (@tochabrocha)

Komentarze do wpisu (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl