
Matcha Clafoutis – francuski deser z nutą matchy
Matcha Clafoutis to lekki, delikatny deser inspirowany klasycznym francuskim clafoutis, wzbogacony o herbacianą nutę matchy. Połączenie puszystego ciasta, soczystych malin i chrupiących płatków migdałowych sprawia, że to idealny deser na każdą okazję.
Składniki:
3 jajka
2 łyżeczki @matcha.bros
60 g cukru trzcinowego
100 g mąki pszennej
300 ml mleka migdałowego
3 łyżki topionego masła
250 g malin
3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Ceramiczną formę smarujemy masłem.
2. W misce łączymu jajka z cukrem, matchą, dodajemy mąkę. Wlewamy powoli mleko z topionym masłem i miksujemy na gładkie ciasto.
3. Masę naleśnikową wylewamy na przygotowaną formę, wierzch dekorujemy malinami i płatkami migdałowymi.
4. Clafoutis pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
#clafoutis #matchafood #matchabros #matchaclafoutis #kuchniafrancuska #matchadessert
To proste i eleganckie ciasto doskonale komponuje się z filiżanką herbaty lub kawy! 🍵🍰✨
View this post on Instagram