Matcha Bros
Matcha Chałka - Challah 0
Matcha Chałka - Challah

Matcha Challah Babies – mini chałeczki z zielonym twistem

Mięciutkie, maślane, lekko słodkie i delikatnie zielone – Matcha Challah Babies to świetny sposób na urozmaicenie klasycznej chałki. Idealne do porannej kawy, popołudniowej herbaty albo jako prezent z domowej kuchni. A dzięki dodatkowi matchy, nie tylko pięknie wyglądają, ale też zyskują subtelnie herbaciany aromat i porcję przeciwutleniaczy.

matcha chałka challah

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 3 łyżeczki @matcha.bros
  • 70 g cukru
  • jajko
  • 230 ml mleka
  • 70 g zimnego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Do misy wsypujemy mąkę, matchę, dodajemy cukier, jajko, szczyptę soli, suszone drożdże. Stopniowo wlewamy letnie mleko, wyrabiamy ciasto mikserem 3 minuty.
2. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne.
3. Kulę z ciasta zostawiamy w misie, pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części.
5. Każdą kulkę dzielimy jeszcze na 3 części i formujemy wałeczki.
6. Zaplatamy mini chałeczki, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
7. Chałki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem.
8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni metodą góra-dół przez 15 minut.

Chcesz więcej przepisów z matchą? Zajrzyj na blog:
👉 matchabros.pl/blog/matcha-przepisy

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Tosia Kolo (@tochabrocha)

Komentarze do wpisu (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl