Matcha Challah Babies – mini chałeczki z zielonym twistem
Mięciutkie, maślane, lekko słodkie i delikatnie zielone – Matcha Challah Babies to świetny sposób na urozmaicenie klasycznej chałki. Idealne do porannej kawy, popołudniowej herbaty albo jako prezent z domowej kuchni. A dzięki dodatkowi matchy, nie tylko pięknie wyglądają, ale też zyskują subtelnie herbaciany aromat i porcję przeciwutleniaczy.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 7 g suszonych drożdży instant
- 3 łyżeczki @matcha.bros
- 70 g cukru
- jajko
- 230 ml mleka
- 70 g zimnego masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Do misy wsypujemy mąkę, matchę, dodajemy cukier, jajko, szczyptę soli, suszone drożdże. Stopniowo wlewamy letnie mleko, wyrabiamy ciasto mikserem 3 minuty.
2. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne.
3. Kulę z ciasta zostawiamy w misie, pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części.
5. Każdą kulkę dzielimy jeszcze na 3 części i formujemy wałeczki.
6. Zaplatamy mini chałeczki, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Zostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
7. Chałki smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy sezamem.
8. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni metodą góra-dół przez 15 minut.
Chcesz więcej przepisów z matchą? Zajrzyj na blog:
👉 matchabros.pl/blog/matcha-przepisy
View this post on Instagram
