Szukaj

Matcha

Co to jest matcha? Jakie są właściwości matchy? Jak zrobić matchę?

Herbata Matcha jest rodzajem zielonej herbaty, zebranej z młodych liści i startej w intensywny zielony proszek. Sproszkowaną matchę, następnie rozpuszcza się w gorącej wodzie do 80°C. W porównaniu do matchy, w tradycyjnej zielonej herbacie, parzy się tylko liście, a następnie wyjmuje. "Picie zaparzonej zielonej herbaty jest trochę jak gotowanie szpinaku, wyrzucenie go i wypicie pozostałej w nim wody", mówi autorka książki "The Book of Matcha" - Louise Cheadle. Część z wartości odżywczych do Ciebie trafi, ale pozbywasz się tej najlepszej części. W przypadku matcha tea, wypijasz całe liście herbaty.

Matcha zawiera niewiele mniej kofeiny niż kawa, natomiast dzięki połączeniu kofeiny z L-teaniną, faza absorpcji jest bardziej kontrolowana i trwa dłużej. Matcha jest również łagodniejsza dla naszego układu trawiennego oraz pobudza nas bez poczucia tzw. „anxiety”. Matcha dostarcza nam energii bez „zjazdu” i efektów ubocznych, które towarzyszą kawie, energetykom czy napojom słodzonym. Matcha nie podnosi poziomu insuliny, jest zawsze GMO free i jest kompatybilna z dietami keto, paleo, wegan, wegetarian, oraz praktycznie z każdą inną dietą. Matcha jest bogata w istotne wartości odżywcze, zazwyczaj trudno dostępne w tradycyjnych dietach min. antyoksydanty, aminokwasy, minerały, witaminy, chlorofil, cynk, magnez i wiele innych. Dodatkowo, z tak wieloma elementami oczyszczającymi organizm, herbata matcha jest jednym z najstarszych naturalnych rozwiązań pozytywnie wpływających na zdrowie.


Herbata jest, zaraz po wodzie, jednym z najczęściej spożywanych napojów w wielu krajach świata [1]. Jej charakterystyczny smak, zapach i działanie prozdrowotne są wysoko cenione, podobnie jak jej konotacje społeczno-kulturowe [2,3]. Zielona herbata dostępna jest w wielu wariantach: w postaci sypkich liści, pakowanych w torebki lub sproszkowanej [4]. Matcha tea to sproszkowana odmiana japońskiej zielonej herbaty (Camellia Sinensis) odmiany Tencha [5][6]. Matcha jest szczególnie bogata w związki antyoksydacyjne dzięki specjalnej metodzie uprawy [7,8]. Zgodnie z tradycyjną metodą, przez większość okresu wegetacji krzewy herbaciane są przykrywane bambusowymi matami w celu zacienienia liści przed nadmiernym, bezpośrednim działaniem promieni słonecznych [4]. Zacienienie roślin w okresie wzrostu wspomaga procesy syntezy i akumulacji związków biologicznie czynnych, m.in. teaniny, kofeiny, chlorofilu oraz różnego rodzaju katechin (zielona herbata zawiera cztery główne katechiny, tj.-epikatechiny (EC), -epikatechiny-3-galusan (ECG), -epigallokatechiny (EGC) i -epigallokatechiny-3-galusan (EGCG), z których ta ostatnia jest najbardziej aktywna i obfita, a matcha jest ich najlepszym skondensowanym źródłem). W trakcie tego procesu rośliny są w stanie wyprodukować większe ilości aminokwasów i związków bioaktywnych, w tym chlorofilu i teaniny, odpowiedzialnych za niepowtarzalny smak i charakterystyczny żywy zielony kolor matchy. W rezultacie herbata matcha jest wysoko ceniona za swój unikalny skład chemiczny i smak, oraz jest uznawana za najbardziej aromatyczną zieloną herbatę [5,9].

Figure 1*. Health-promoting properties of the main bioactive compounds of matcha green tea.

Figure 1. Health-promoting properties of the main bioactive compounds of matcha green tea.


Jak zrobić matchę? Poniżej instrukcja krok po kroku.

1. Pastoriza S., Mesías M., Cabrera C., Rufián-Henares J.A. Healthy Properties of Green and White Teas: An Update. Food Funct. 2017;8:2650–2662. doi: 10.1039/C7FO00611J     2. Komes D., Horžić D., Belščak A., Ganić K.K., Vulić I. Green Tea Preparation and Its Influence on the Content of Bioactive Compounds. Food Res. Int. 2010;43:167–176. doi: 10.1016/j.foodres.2009.09.022.    3. Patel S.H. Camellia Sinensis: Historical Perspectives and Future Prospects. J Agromedicine. 2005;10:57–64. doi: 10.1300/J096v10n02_08.     4. Farooq S., Sehgal A. Antioxidant Activity of Different Forms of Green Tea: Loose Leaf, Bagged and Matcha. Curr. Res. Nutr. Food Sci. J. 2018;6:35–40. doi: 10.12944/CRNFSJ.6.1.04.    5. Horie H., Kaori Ema K., Sumikawa O. Chemical Components of Matcha and Powdered Green Tea. J. Cook. Sci. Jpn. 2017;50:182–188.     6. Schröder L., Marahrens P., Koch J.G., Heidegger H., Vilsmeier T., Phan-Brehm T., Hofmann S., Mahner S., Jeschke U., Richter D.U. Effects of Green Tea, Matcha Tea and Their Components Epigallocatechin Gallate and Quercetin on MCF-7 and MDA-MB-231 Breast Carcinoma Cells. Oncol. Rep. 2019;41:387–396.    7. Sano T., Horie H., Matsunaga A., Hirono Y. Effect of Shading Intensity on Morphological and Color Traits and on Chemical Components of New Tea (Camellia Sinensis L.) Shoots under Direct Covering Cultivation. J. Sci. Food Agric. 2018;98:5666–5676. doi: 10.1002/jsfa.9112.   8. Sharangi A.B. Medicinal and Therapeutic Potentialities of Tea (Camellia Sinensis L.) —A Review. Food Res. Int. 2009;42:529–535. doi: 10.1016/j.foodres.2009.01.007.     9. Unno K., Furushima D., Hamamoto S., Iguchi K., Yamada H., Morita A., Horie H., Nakamura Y. Stress-Reducing Function of Matcha Green Tea in Animal Experiments and Clinical Trials. Nutrients. 2018;10:1468. doi: 10.3390/nu10101468.    Figure 1: https://www.mdpi.com/1420-3049/26/1/85/htm

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty

    Wybierz pierwszy produkt