Matcha Rolls - Przepis na cynamonki z Matchą
Matcha Rolls - Cynamonki

Kochacie cynamonki? Jesteście gotowi upiec cynamonki w wersji matcha rolls? Podrzucamy przepis na cynamonki w całkowicie nowym wydaniu!

Składniki:

Ciasto:
•450 g mąki pszennej typ 550 lub 650
•5 g suszonych drożdży instant
•80 g cukru pudru
•jajko
•3 bambusowe łyżeczki @matcha.bros
•70 g topionego masła
•200 ml letniego mleka
Nadzienie:
•150 g miękkiego masła
•50 g cukru pudru
•2 bambusowe łyżeczki @matcha.bros
Wierzch:
•300 g śmietankowego serka
•50 g cukru pudru
•2 bambusowe łyżeczki @matcha.bros
•garść pistacji

Przygotowanie:

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier puder, matchę, jajko.
2. W rondlu podgrzewamy mleko i topimy masło. Stopniowo wlewamy je do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut.
3. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i matchą.
4. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
5. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt (23x32 cm). Wierzch smarujemy matcha masłem i zostawiamy „ramki”.
6. Zawijamy ciasto od dłuższego boku na roladę. Dzielimy ją na 9 części. Bułeczki układamy ciasno obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Matcha rollsy pieczemy ok. 17 minut, aż się delikatnie zarumienią. Studzimy na kuchennej kratce.
8. Serek śmietankowy ucieramy z cikrem pudrem i matchą. Kremem smarujemy ostudzone rollsy, dekorujemy posiekanymi pistacjami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl