Matcha Latte
8.jpg

Czy zastanawialiście się jak zrobić piękne matcha latte? Dla doświadczonego baristy to żaden problem, natomiast dla przeciętnego użytkownika to już nie lada wyzwanie. Przede wszystkim potrzebujemy dobrego sprzętu. Jeśli nie mamy profesjonalnego, elektrycznego spieniacza do mleka to będzie nam ciężko. Mleko jest tu kluczowe i w przypadku spieniania mleka metodą ręczną nie mamy kontroli nad gęstością ani temperaturą mleka. Idealne mleko po spienieniu powinno być lekko zagęszczone i mieć temperaturę około 60-65 C. Dla najlepszych efektów matcha latte art, korzystaj z mleka krowiego 2-3%, a wśród roslinnych wybieraj te z przeznaczeniem dla baristów. Po opanowaniu podstawowych umięjetności spieniannia mleka, nadchodzi część bardziej zaawansowana, czyli proces artystyczny. Technika wlewania spienionego mleka i tworzenia rozmaitych wzorów (kwiatów, serc, liści itp.). Powodzenia !

Składniki:
• 2g @matchabros traditional
• 80-100 ml wody o temperaturze do 80 C
• 200 ml wybranego mleka
• bambusowy chasen lub elektryczny spieniacz do mleka

Przygotowanie:

1. Rozpuść 2g matchy (dwie łyżeczki bambusowe) w 80-100 ml wody o temperaturze do 80 C.
2. Do mieszania najlepiej nadaje się bambusowy chasen lub elektryczny spieniacz do mleka.
3. Dokładnie wymieszaj w misce lub szklance aż do powstania zielonej pianki.
4. Podgrzej i spień wybrane mleko (elektrycznym spieniaczem)
5. Uzupełnij spienionym mlekiem i baw się w latte art.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl