Tort naleśnikowy Matcha Crepe Cake
2.jpg

Jeśli tak jak my, nie jesteście ekspertami w robieniu ciast i czasem zdarza się, że Wam coś nie wyjdzie, to ten przepis jest właśnie dla Was. Matcha Crepe Cake / Matcha Tort Naleśnikowy, to propozycja dla ceniących sobie proste i szybkie rozwiązania na tort z dodatkowym efektem WOW. Tort ten ma 2 podstawowe elementy: matcha naleśniki i matcha krem. Przygotuj oddzielnie jedno i drugie, następnie je poprzeplataj. Naleśnik smarujemy 2 łyżkami masy kremowej, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzymy tą czynność aż do zbudowania tortu. Wierzch smaruje pozostałym kremem i dekorujemy posiekanymi pistacjami i malinami.

Składniki:

Matcha naleśniki (20 sztuk):
300 g mąki pszennej
4 jajka
600 ml mleka
100 ml wody gazowanej
5 łyżek topionego masła
3 łyżki @matcha.bros
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli

Matcha krem:
4 jajka
500 g mascaprone
150 g cukru pudru
2 łyżki @matcha.bros

Przygotowanie:

Naleśniki:

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajka, matchę, sól, cukier.
2. Wlewamy mleko z wodą gazowaną i mieszamy ciasto pozbywając się grudek. Można je zmiksować blenderem.
3. Na koniec wlewamy topione masło i jeszcze raz mieszamy. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani zbyt lejące.Wstawiamy je na 30 minut do lodówki lub smażymy od razu.
4. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, przecieramy ją odrobiną masła. Wylewamy chochlę ciasta i smażymy naleśniki po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Krem:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i matchą na kogel mogel.
2. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy masę. Na koniec dodajemy ubite sztywno białka i delikatnie mieszamy masę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl